PERSBERICHT
COMMUNIQUÉ DE PRESSE
PRESS RELEASE
THE EXHIBITION
FLESH & BLOOD in samenwerking met AEROPLASTICS contemporary

In november 1998 opende galerie Damasquine (opgericht in 1992 door Jerome JACOBS en Bernard PREVOT), in een groot 19e eeuws Brussels herenhuis, een nieuwe ruimte voor hedendaagse kunst: AEROPLASTICS contemporary.

AEROPLASTICS is een bijzonder eclectische plek waar groeps- en thematentoonstellingen, installaties en video elkaar afwisselen. De rode draad is het geven van visuele prikkels die reacties bij de toeschouwer uitlokken, of die nu positief of negatief zijn. Het gaat er vooral om de toeschouwer opnieuw te laten kijken en nadenken over hetgeen hij of zij ziet. Daarbij gaan de mensen achter AEROPLASTICS steeds op zoek naar een bepaald soort schoonheid die zowel eenvoudig en ontregelend is, verleidelijk en discreet, verrassend en agressief.

Het is op zijn minst opmerkelijk dat zij met deze strategie een zicht op de mensheid proberen weer te geven die men in het dagelijkse leven amper opmerkt. AEROPLASTICS is weliswaar een galerie, maar het commerciële is ondergeschikt aan de nadruk die op het stellen van socioculturele vragen bij de grondbeginselen van de kunst en haar mechanismen gelegd wordt.

Er komen binnen AEROPLASTICS de meest uiteenlopende kunstenaars aan bod die allemaal op een zekere ironische manier de excessen van de « menselijke uitdrukking » benaderen : de sexe en het grensoverschrijdende door Annie Sprinkle, de humor en het groteske door Jacques Charlier en Lisa Roet, het geweld en het terrorisme door Gregory Green, de mutatie en de grenzen van het lichaam door Robert Gligorov, Skip Arnold en Margi Geerlinks, de slechte kanten van de consumptiemaatschappij door Daniele Buetti en Dana Wyse of menselijke stereotypen door Ari Versluis & Ellie Uyttenbroeck.

De kunstenaars in AEROPLASTICS spelen met illusie, zijn meer klassiek of juist nadrukkelijk multidisciplinair. In deze laatste categorie horen de cineast en koning van de Trash, John Waters, de performance-kunstenares en ex-pornoactrice Annie Sprinkle, de stijlterroristen Viktor & Rolf, de multimedia activiste en architecte Françoise Schein of de verleidster-call girl Karen Oldenburg.

In samenwerking met de Witte Zaal stelt AEROPLASTICS een tentoonstelling voor waarin met name de grenzen van het lichamelijke onderzocht worden.

FLESH & BLOOD
Werken van :
Skip Arnold (USA)
Daniele Buetti (CH)
Simone Decker (LUX)
Margi Geerlinks (NL)
Abby Gennet (USA)
Robert Gligorov (MACEDONIA)
Gregory Green (USA)
Matt Marello (USA)
Philippe Meste (F)
Lisa Roet (AUSTRALIA)
Judith Samen (D)
Annie Sprinkle (USA)
Ari Versluis & Ellie Uyttenbroeck (NL)
Marisca Voskamp (NL)
John Waters (USA)
Koen Wastijn (B)
Dana Wyse (CAN)


van 23 januari tot 17 februari 2001 in WITTE ZAAL Posteernestraat Gent

openingstijden: alle werkd. van 12.30h-18.00h en op zaterd. van 14.00h-17.00h
gesloten op zon-, maan- en feestdagen

Witte Zaal, Posteernestraat B-9000 Gent
correspondentie-adres: Zwartezustersstraat 34 B-9000 Gent
tel. +32.09.225.42.90 - fax. +32.9.223.46.36
wittezaal@diensten.sintlucas.wenk.be